Kratka predstavitev modelarske dejavnosti v AK Ptuj

luckyluke, torek 03 januar 2006 - 00:00:00Tudi modelarji na Ptuju imamo že več kot 50 letno zgodovino. Čeravno smo začeli iz nič in marsikaj improvizirali, ter tako pomanjkanje nadomeščali z inovativnostjo, imamo ob pol stoletnem mejniku kaj zapisati!


[RC modelarji smo l. 1979 popestrili "Ptujski padalski pokal" na jezeru v Podlehniku; Na sliki od leve: B. Urbančič, R. Topolovec s sinom]


Kmalu po formiranju modelarske sekcije pri aeroklubu Ptuj, se je našel tudi prostor za našo modelarsko delavnico, tako da smo lahko izvedli prvi modelarski krožek. Kot pionirje, ki so kot prvi ustvarjali v naši novi delavnici lahko omenimo: Petra Aliča, Otona Velunška, Mira Dajčmana, Silva Lenartiča, Borisa Urbančiča, Igorja in Kostjo Kolariča, Albina Kostanjevca in še koga... Gospod Velunšek je ob prejemu Zlatega orla (Bloudkove plakete) nekoče dejal:"Bilo je v jeseni l.1955, ko sem prvič pogledal skozi okno modelarske delavnice. Takrat se mi je odprl pogled v zame čudežni svet majhnih letalc..." Da, tako je z modelarstvom- ko enkrat začneš, te vselej nekaj žene in prepričuje, da s tem tudi nadaljuješ.


[Oto Velunšek- legenda ptujskega modelarstva]


Letalski modeli so zanimivi že na pogled, kaj šele, če modelar, ki je v izdelavo posameznega modela vložil na desetine dni svojega časa s tem modelom tudi poleti. To je tista prava draž modelarstva, zaradi katere modelarji modelarimo od zgodnjih otroških ali mladostniških let, pa do jeseni našega življenja. Vselej so tu novi izzivi, novi modeli, ki jih enostavno moramo zgraditi in preizkusiti...


[Ekipa Slovenije na državnem prvenstvu v Vipavi]


Danes je modelarskega materiala in pripomočkov na pretek. Včasih pa je bila stvar precej drugačna, saj je bila potrebna dobršna mera iznajdljivosti, da smo dosegali vsaj približno prave učinke. Tako smo včasih brezov furnir, vezani les in morda tudi balso iskali v razbitinah jadralnih letal. Še kako smo tedaj cenili tudi slovensko lipo in pohorsko smreko. Domači hladni klej (mešanica skute in gašenega apna) pa je bilo takrat "ta boljše" modelarsko lepilo.


[Radijsko vodeni šolski model]


Na začetku smo izdelovali predvsem prostoleteče jadralne modele, malo kasneje so sledili ti. gumenjaki (modeli, za katerih pogon je poskrbela guma, ki je poganjala eliso), pa tudi ti. vzpenjalci, ki pa so bili prosto-leteči modeli s pomožnim eksplozivnim motorčkom. Nekateri naši modelarji pa so se popolnoma specializirali za izdelavo maket za krožni let, se pravi mehansko vodenih modelov različnih kategorij. Na tem področju smo bili ptujski moelarji uspešni tudi v mednarodnem merilu.


[Radijsko vodeni dvokrilec iz deprona]


Danes so med modelarji najbolj popularni modeli na radijsko vodenje, se pravi takšni, ki jih modelar upravlja prek gumbov in ročk na oddajniku. V letalu je namreč sprejemnik, ki vse modelarjeve gibe oz. premike gumbov in ročk na oddajniku sprejema v obliki signalov, ki jih potem spet pretvori v mehansko gibanje oz. premike krmilnih površin na letalu. Na tem področju je tehnologija v zadnjih nekaj desetletjih hitro napredovala. Za ilustracijo naj navedem, da lahko danes najdemo že sprejemnike, ki niso dosti večji od kovanca. Žal je še vedno tako, da je tovrstno modelarstvo tudi precej draga aktivnost, saj cene vseh teh pripomočkov in materialov niso nizke.


[Model in oddajnik- eno brez drugega ne gre ]


Tako, to je bil kratek prerez zgodovine in sedanjosti modelarjev aerokluba Ptuj. Če se nam morda želite pridružiti in tudi sami izdelati kakšen leteči model, si oglejte tudi stran- "Kako postati modelar?". Vabimo pa vas, da nas kdaj tudi obiščete na letališču, predvsem ob ponedeljkih, ki so ponavadi rezervirani za naše male leteče stvaritve.

Lep modelarski pozdrav!

Napisala: Rajko Topolovec, Luka Hojnik
Za portal priredil: Luka Hojnik


ta vsebina je iz Spletni portal Aerokluba Ptuj
( http://ak-ptuj.com/e107_plugins/content/content.php?content.41 )