Vas mika �ar prostega pada? Vabimo vas, da se iz�olate za padalca v padalski �oli AK Ptuj...

luckyluke, torek 03 januar 2006 - 00:00:00Tako kot letalska šola, ima tudi padalska šola aerokluba Ptuj bogato tradicijo. Vzgojili smo številne odlične padalce, ki so kasneje vsa pridobljena znanja prenašali na mlajše kolege.

Padalstvo je ena takih aktivnosti, kjer vseh občutkov enostavno ne moreš razumeti, dokler zadeve ne poskusiš. Človek si je vselej želel leteti, doživljati občutke podobne tistim, o katerih je sanjal ob vsakem pogledu v nebo.

Kot padalec boste lahko leteli, hkrati pa tudi padali proti zemlji z veliko hitrostjo in tako doživljali svoje sanje, sanje o prostem padu. In ne, teh sanj ne bo po prvem skoku konec, saj boste, če boste seveda tako želeli, lahko v svojem življenju opravili še nešteto skokov in tako vsakič znova dejansko živeli svoje sanje.

Izšolali vas bomo za padalca, vas naučili prav vseh veščin in trikov, ki so potrebni za to, da je ta čudovita aktivnost tudi varna. S skoki boste pridobivali prepotrebne izkušnje, ter kaj kmalu s pridnim delom in trudom prišli tudi do padalskega dovoljenja.

Potek padalskega šolanja v aeroklubu Ptuj

V Sloveniji je športno padalstvo zakonsko urejeno, zato morajo vsi posamezniki, ki skačejo s padalom opraviti poseben izpit ter si pridobiti zdravniško potrdilo, da so za padalstvo sposobni. V bistvu za pridobitev dovoljenja športnega padalca ni starostne omejitve. Potrebno je le opraviti tečaj padalstva, zdravniški pregled in se vpisati v register letalske šole.

Usposabljanje kandidatov za pridobivanje dovoljenja padalca je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Vso šolanje izvajajo pooblaščeni učitelji padalstva z veljavnimi dovoljenji.

Teoretično usposabljanje

Teoretična predavanja se izvedejo najmanj nekaj dni pred pričetkom skakanja oz. praktičnega dela šolanja. Potek teoretičnih predavanj se vodi v dnevniku predavanj za padalce (dnevniku začetnega tečaja). Celotno šolanje in vrednotenje pa se vodi v osebnem kartonu.

Teoretični del se sestoji iz naslednjih vsebin:
----------------------------------------------------------

Meteorologija:

Teorija skoka:
Tehnika skoka:
Izredni postopki:

Padala in letala:
Zakonodaja:
Letalska medicina:
Praktični del se sestoji iz naslednjih vsebin:
--------------------------------------------------------

Delo na zemlji - priprava za skok:


Skoki - pred vsakim skokom podati navodila:

Izvajanje skokov:

Vaje na zemlji:
Za boljše razumevanje in predstavo se v teh fazah učenja uporabljajo tudi video posnetki in fotografije. Usposabljanje izvaja vselej pooblaščeni učitelj, ki je za to tudi odgovoren. Skoki se izvajajo po zaporedju od 1. do 12 vaje. Vsaka vaja se ponavlja do popolnega obvladovanja elementov vaje.
ta vsebina je iz Spletni portal Aerokluba Ptuj
( http://ak-ptuj.com/e107_plugins/content/content.php?content.39 )