Kratka predstavitev padalstva...

luckyluke, torek 03 januar 2006 - 00:00:00Občutki ko najprej z veliko hitrostjo padamo skozi zrak, odpremo padalo in potem neslišno drsimo proti zemlji, so premamili že prenekaterega posameznika. Pravijo, da ko jih enkrat doživiš skorajda ne moreš več brez njih. Zlezejo ti pod kožo, naselijo se ti v kri.

Padalstvo, vznemirljiva in lepa aktivnost

Verjetno se sprašujete čemu bi nekdo skočil iz letala, ki mu nič ne manjka. Na to vprašanje boste od slehernega padalca dobili malo drugačen odgovor, vsem pa bo verjetno skupno to, da skačejo zato, ker tovrstnih občutkov prostega pada ni mogoče doživeti nikjer drugje, da gre pri vsakem posameznem skoku za občutke neizmerne svobode in veselja, da se telo vselej napolni z dobršno mero adrenalina in da je hitrost padanja skozi zrak tista, ki jo pač morate doživeti.


[Občutkov v zraku enostavno ni mogoče opisati]


Tudi občutki, ko se padalo odpre in ko se vso dogajanje v zraku bistveno upočasni so za nas padalce neprecenljivi. Takrat imamo čas, da se razgledamo po okolici in verjemite nam, da takšnega razgleda ni mogoče doživeti na nobenem nebotičniku ali stolpu.


[Ptujski padalci ob izskoku iz helikopterja]


Velikokrat so pejsaži naravnost fascinantni in dih jemajoči. Samo predstavljajte si skok nekje na obali ob sončnem zahodu, ko velika sončna krogla tone v morje na horizontu, pokrajina pa se v igri senc spremeni v povsem drug planet. Padalcu je dano, da vse to doživlja na najbolj pristen način. Ne tega ni mogoče opisati, to je potrebno preizkusiti...


[Sodobna padala omogočajo popolno kontrolo]


Na tem mestu moramo zapisati, da poznamo različne tipe oz. oblike padalstva. V Aeroklubu Ptuj se ukvarjamo s skoki iz letala, s katerim se povzpnemo na določeno višino, potem pa iz njega skočimo. Pilot seveda ostane v letalu in z njim po našem izskoku varno pristane. V Sloveniji pa je zelo poularno tudi jadralno padalstvo, pri katerem pa se padalci odpravijo na hrib in potem jadrajo proti dolini. Padala so pri jadralnem padalstvu precej drugačna kot pa pri klasičnem padalstvu, saj morajo izpolnjevati druge naloge. V zadnjem času velikokrat vidimo tudi padalce, ki skačejo s stavb ali previsov. To s tujko imenujemo base jumping. Gre pa za izredno nevarno početje, ki je v številnih državah prepovedano.

Padalstvo v aeroklubu Ptuj

V Aeroklubu Ptuj ima padalstvo dolgo in bogato tradicijo. Z njim se ukvarjamo že več kot 50 let in to čedalje bolj uspešno. Število padalcev se je začelo povečevati s prihodom novih, pisanih padal, ki so bila že na pogled bolj privlačna, kar je botrovalo temu, da se je čedalje več mladih obiskovalcev našega letališča kasneje odločilo za padalski tečaj.


[Padalci ob izskoku iz dvokrilca AN-2]


Pravo revolucijo za padalsko dejavnost, je v 60-ih letih v klubu pomenil prihod novega trisedežnega letala Kurir, ki je za razliko od prejšnjega letala PO-2 lahko na skok popeljalo kar dva padalca in ne več samo enega, kot ga je poprej zmoglo letalo PO-2. Kurirju sta za potrebe padalcev sledili še letali Utva 66 in Lockheed AL-60, danes pa je v uporabi samo še letalo Cessna 206, ki lahko sprejme pet padalcev. Občasno pa koristimo tudi letalo AN-2, ki je kot naročeno za metanje padalcev, saj jih naenkrat lahko sprejme več kot dvajset.


[1, 2, 3 in... GREMOOOOO ]


Tudi padala so se v vsem tem času zelo spremenila. Postala so manjša, lažja, bolje vodljiva, trpežnejša, s tem pa seveda tudi varnejša. Konstrukcija padala mora pri odpiranju prenesti velike obremenitve, zato je še kako pomembno kako je izdelano. Revolucijo so v zgodovini padalstva pomenila ti. krila. To so padala, ki niso več okroglih, temveč pravokotnih oblik, z mnogo izrezanimi polji na zadnji strani kupole. Takšna geometrija in konstrukcija padala pa je pomenila tudi lažjo vodljivost, kar je bilo kasneje še posebej pomembno predvsem pri športni disciplini ti. skokov na cilj, kjer mora padalec s peto ob pristanku zadeti majhno točko na tleh.

Športno padalstvo

V Aeroklubu Ptuj smo ponosni na naše padalce tekmovalce, ki že vrsto let posegajo po najvišjih uvrstitvah na padalskih tekomavnjih tako doma, kot tudi v tujini. Uspešni so posamezniki in ekipe, kar samo potrjuje dobro delo naših padalskih učiteljev, ki svoje dragocene izkušnje radi prenašajo na mlajše padalce.


[Padalec tik pred pristankom]


Disciplin padalstva je več, najpopularnejši pa so gotovo skoki na cilj in likovni skoki.So disciplina, kjer se meri točnost doskoka padalca. V pionirskih časih tekmovalnega padalstva je bil prostor doskoka kvadrat v velikosti 200 x 200 metrov. Takrat je bilo bistveno za točnost pristanka predvsem usmerjanje letala proti cilju in trenutek odskoka iz letala, ki je bil odvisen od moči in smeri vetra. Padala so bila okrogla in težko jih je bilo upravljati. Z razvojem in iznajdbo padala v obliki krila pa je disciplina skokov na cilj doživela pravo revolucijo. Ta padala se uporabljajo še danes in jih je mogoče zlahka upravljati. Prav zato omogočajo izredno natančen pristanek.


[Skoki na cilj zahtevajo veliko mero natančnosti]


Prostor doskoka oziroma merjenja točnosti pristanka se je tako rekoč s celega travnika zmanjšal na majhno ploščato elektronsko napravo s premerom 32 cm. Po domače ji rečemo palačinka. V sredini ima rumeno piko (premera 3 cm), ki ji pravimo ničla. Padalci pri doskoku ciljamo palačinko z desno ali levo nogo, pri tem pa so naši športni copati, zato da nam omogočijo čim večjo natančnost pri pritisku na merilno napravo, na peti ošiljeni oziroma zoženi.
Če padalec zadene v samo rumeno središče palačinke, je to najboljši rezultat oz. 0 cm. Vsak odmik od ničle pa pomeni število kazenskih centimetrov. Na tekmovanjih se opravi po osem skokov. Zmaga tisti, ki skupno zbere najmanj kazenskih centimetrov.So lahko posamični ali skupinski. Njihov razvoj pa je v preteklih nekaj desetletjih hitro napredoval. Namen posameznika ali ekipe pri likovnih skokih je, da v danem času, v prostem padu, sestavi čim več likov. Pri skupinskih likovnih skokih je vse skupaj še težje, saj le-ta mora pokazati koordinirano obvladovanje skupinskega letenja človeških teles. V disciplini četverk ekipa izskoči iz 3000 metrov, v osmerkah pa iz 3800metrov nad letališčem. Vsak lik šteje eno točko. Liki in predpisani prehodi morajo biti izvedeni pravilno, drugače sodniki dodelijo kazenske točke. Sodi se na podlagi videoposnetka, ki ga ekipni snemalec posname v prostem padu. Snemalec odskoči iz letala z ekipo in celotni čas snema vse štiri ali osem padalcev.


[Likovni skoki so zahtevna in hkrati zanimiva disciplina]


Disciplina je dinamična, saj znaša svetovni rekord 39 izvedenih likov v 35 sekundah za četverke ter 31 likov izvedenih v 50 sekundah za osmerke. Hitrosti padanja se gibljejo med 180 in 230 kilometri na uro. Danes je to gotovo najprestižnejša padalska disciplina, njeno trodimenzionalno eksperimentiranje v povezavi z prostim slogom pa je pripeljalo do najnovejše padalske discipline, ti. freefly-a, ki se razvija še hitreje in že skorajda presega okvire popularnosti likovnih skokov.Paraski je šport, ki združuje padalstvo in smučanje. Gre za zelo zahtevno disciplino, ki terja izredno pripravljenost na obeh športnih področjih. Padalec mora poleg skokov na doskočišče, ki je postavljeno na strmino z naklonom 30 stopinj, odpeljati še veleslalom po pravilih FIS. Tisti, ki z obojim opravi najbolje, je seveda zmagovalec. Naši padalci so se še za časa nekdanje države redno uvrščali med prvih deset v državi.


Ostali padalski izzivi

Mnogim padalcem je poleg tekmovanj velik izziv tudi sestava čim večje formacije v prostem padu. Svetovni rekord iz leta 2004 znaša 300 padalcev v formaciji, slovenski iz leta 2000 pa 25. V letu 2004 se je v počastitev vstopa Slovenije v EU nad Bovcem v zraku združilo 25 padalcev iz 21 EU držav, kar je bil svojevrsten dogodek.
Izkušeni padalci pa lahko sestavljajo formacijo tudi takrat, ko imajo padala že odprta. Tej disciplini pravimo canopy (angleški izraz za kupolo), saj padalci gradijo lik tako, da se drug drugemu `nalagajo` na sprednji rob kupole padala. Tako se lepo zložijo v posamezne like, dokler se spet ne odlepijo in lik tako razdrejo. Doslej je v formaciji takšnega lika sodelovalo največ 85 padalcev, kar je tudi svetovni rekord.

Skoki v tandemu

Če želite doživeti vse čare in vznemirjenje, kot ga ob vsakem skoku občutimo padalci oz. če želite vsaj za en dan postati padalec, vam v aeroklubu Ptuj to z veseljem omogočimo. Temu so namenjena tandemska padala, ki so dovolj velika in močna, da varno na tla ponesejo kar dva padalca.


[Tandemski skok se začne takole...]


Za tandemski skok ni potrebno opravljati nobenega izpita ali dovoljenja. Dovolj je že, da nas pokličete po telefonu ali pa nas obiščete na letališču in se dogovorite za dan, ki vam najbolj ustreza. Pri tem vam bomo seveda svetovali kateri dan je najprimernejši glede na vremensko situacijo, napovedi temperatur, ipd.


[...in nadaljuje takole- zadovoljstvo je popolno!]


Skočili boste z enim od naših izkušenih padalcev, ki ima dovoljenje za opravljanje tandemskih skokov. Pri tem pa si lahko privoščite še to, da vas bo v prostem padu posnel ali slikal padalec, ki bo vaš skok v tandemu spremljal s kamero. Verjemite, da boste z letališča odšli zadovoljni in navdušeni, hkrati pa se boste gotovo še želeli vrniti med nas in morda celo ponovno skočiti.

Torej 1, 2, 3 in... HOP! Dobrodošli med nami...

ta vsebina je iz Spletni portal Aerokluba Ptuj
( http://ak-ptuj.com/e107_plugins/content/content.php?content.38 )