Želite postati pilot motornega letala?

luckyluke, torek 03 januar 2006 - 00:00:00


Kako postati pilot motornega letala?

Ste si že od nekdaj želeli postati pilot, morda celo poklicni pilot? Prvo stopničko k tako želenemu poklicu lahko storite tudi pri nas. Izšolali vas bomo za pilota motornega letala, hkrati pa boste imeli možnost leteti na zelo različnih tipih naših klubskih letal. Tako boste kasneje lažje napredovali na svoji poklicni poti, če pa se zanjo ne boste odločili, boste seveda še vedno lahko uživali v poletih in morda tudi koga popeljali s seboj in z njim delili veselje, ki ga nudi letenje.


[Cessna 172 v finalu]


Letalska šola Aerokluba Ptuj ima zelo dolgo tradicijo. Vzgojili smo številne vrhunske športne in poklicne pilote, ki so dosegli vrsto zelo odmevnih rezultatov na domačih in tujih tekmovanjih, nekaj pa se jih je odločilo, da bodo svojo življenjsko pot nadaljevali tudi kot poklicni piloti.


[Piper Super Cub na štartu]


Na letališču v Moškanjcih so bili že za časa ranjke Jugoslavije zelo uspešni in obiskani internati motornega letenja, kjer so se kalili mladi piloti pod budnim očesom izkušenih učiteljev, ki so nanje prenašali svoje dragoceno znanje in izkušnje. To v letalstvu gotovo pomeni največ.


[Cessna 152 je tista, s katero se učenci najprej spoznajo]


Letalska šola Aerokluba Ptuj izpolnjuje vse zakonske zahteve za šolanje motornih pilotov tako za licenco PPL/A, kot tudi za ostala pooblastila.

Za sam teoretični začetek šolanja ni nobene omejitve starosti, za prvi samostojni polet pa mora kandidat že dopolniti 16 let. Starost za praktični del državnega izpita (za pridobitev licence) pa je omejena na dopolnjeno 17. leto. Kandidat mora opraviti tudi zdravniški pregled 2. kriterija.


[Kabina oz. instrumentna plošča naše nove Cessne 172]


Program šolanja motornih pilotov

Program šolanja je tako kot pri jadralnem letenju tudi pri motornem letenju sestavljen iz dveh sklopov. Prvi sklop je pridobivanje teoretičnih znanj o letenju in tehniki s katero letimo, v drugem sklopu pa se učenec preseli v šolsko letalo, kjer se z učiteljem uči leteti in pridno nabira ure, z vsako uro, poletanjem in pristankom pa tudi prepotrebne izkušnje, ki v letalstvu pomenijo največ.

Program šolanja za motornega pilota po programu AK Ptuj izgleda takole:

1.) Teoretično usposabljanje:
2.) Praktično usposabljanje:Oba sklopa učenci opravijo na šolskih letalih Aerokluba Ptuj. Ko naberejo zadostno število ur samostojnega letenja pa se lahko prijavijo na izpit pred državno komisijo Uprave RS za letalstvo. Tudi ta je sestavljen iz teoretičnega in iz praktičnega dela, torej izpitnega leta. Če oboje opravijo, pridobijo dovoljenje pilota motornega letala, s katerim tudi uradno postanejo piloti. Potem se sčasoma lahko po želji prešolajo tudi na druge tipe letal, ki jih imamo v klubu, pa tudi na ostala, ki jih imajo morda v kakšnem drugem klubu.


[Cessna 172 na tekmovanju v natančnem pristajanju]


V Aeroklubu Ptuj motorni piloti letimo predvsem na rutah, se pravi po nekih vnaprej začrtanih poteh širom po Sloveniji, naša naloga pa je tudi vleka jadralnih letal na jadranja, šolanje mladih pilotov, meti padalcev, panoramski poleti z gosti, ki nas na letališču obiščejo, ipd.


[Piper Super Cub in Blanik L-13 v aerozapregi nad letališčem]


Če se nam želite pridružiti nas obiščite na letališču, lahko pa nam tudi pišete, nas pokličete po telefonu, ali pa kar povprašate vse kar vas zanima na našem forumu, ki ga najdete tukaj: -povezava- (prej se morate registrirati na portalu).

Se vidimo v zraku!
ta vsebina je iz Spletni portal Aerokluba Ptuj
( http://ak-ptuj.com/e107_plugins/content/content.php?content.35 )