Kratka predstavitev motornega letenja...

luckyluke, torek 03 januar 2006 - 00:00:00Motorno letenje ima v našem klubu dolgo in bogato tradicijo. Če ima jadralno letenje poseben čar, ko neslišno drsimo skozi zrak in zgolj z energijo narave premagujemo razdalje, ima tudi motorno letenje številne čare, pilotom pa ponuja veliko možnosti za uživanje v zraku.


[Piper Super Cub na delu]


Pri motornem letenju gre za to, da pilot upravlja letalo, kateremu energijo, potrebno za letenje daje motor. Motorni piloti tako nismo v tolikšni meri odvisni od vremenskih razmer, kot npr. jadralni piloti...Z letalom lahko poletimo z domačega letališča in kaj kmalu smo lahko že na morju, ali pa v hribih. S seboj lahko vzamemo tudi kakšnega potnika, saj je večina motornih letal grajenih tako, da to omogočajo.


[Motorna flota AK Ptuj]


Druga izredno zanimiva in privlačna plat motornega letenja pa je akrobatsko letenje. Seveda je tudi z jadralnimi letali moč izvajati akrobacije (nekatera so celo grajena prav za ta namen), vendar pa motorna akrobatska letala ponujajo precej večjo paleto možnosti izvajanja likov in drugih vragolij, ki jih je z motornimi akrobatskimi letali mogoče izvajati...V klubu smo bili tudi na tem področju v preteklosti zelo uspešni, saj so naši piloti posegali po najvišjih uvrstitvah, tako v nekdanji, kot v naši novi, samostojni državi.


[Zlin 726 nad Ptujem- eleganca na višku in lep spomin]


Motorni piloti pa se med seboj merimo tudi na ti. aeroreli-jih in drugih tekmovanjih v preciznem letenju, pri katerih piloti izpolnjujejo različne naloge, ki od njih terjajo izredno natančnost letenja ter sposobnost oz. veščino navigacije. Tudi na tem področju smo bili piloti aerokluba Ptuj že v prejšnji državi vselej na vrhu, tekmovalnim disciplinam motornega letenja pa smo posvečali še posebno pozornost.


[Ptujska četvorka z letali Utva 75 nad Ptujem]


Naslednja zanimiva možnost, ki jo motorno letenje ponuja je letenje v formaciji. V aeroklubu Ptuj smo bili zelo ponosni na našo ptujsko četvorko z letali Aero-3, ki je bila znana po svojem natančnem in domiselnem letenju. Kasneje so naši piloti oblikovali tudi formacijo štirih letal Utva 75, ki je uspešno nadaljevala tradicijo skupinskega letenja. Žal so se kasneje časi spremenili in praktično nemogoče si je bilo predstavljati, da bi v klubu imeli npr. 4 enaka letala, s katerimi bi ponovno lahko formirali takšno skupino.


[Piper Super Cub in jadralno letalo Blanik v aerozapregi nad letališčem]


Motorna letala pa v našem klubu opravljajo že vrsto drugih nalog. Predvsem je njihova pomoč potrebna pri vleki jadralnih letal, kjer to nalogo zelo uspešno in učinkovito opravljata naš Piper Super Cub in Citabria. Padalcem pa za skoke že vrsto let zelo dobro služi naša največja Cessna 206.


[Internat motornega letenja na Ptuju, letalo Aero 3, 1978]


Na tem mestu je potrebno poudariti tudi možnost panoramskega letenja, ki je namenjeno vsem, ki si želite poleteti z letalom in si iz zraka ogledati okolico letališča, mesto Ptuj, lahko pa si izberete tudi kakšen bolj oddaljen kraj naše čudovite dežele in poletite tja...


[Pogled na Ptuj iz kabine Cessne 172]


Doživite čare panonske ravnice, Pohorja, Kamniško savinjskih Alp, Karavank, Julijcev, poletite nad Bled in Bohinj, pomahajte planincem na Triglavu, pristanite v Portorožu in se osvežite v našem morju, ali pač izberite poljubno, vam drago lokacijo, ki si jo želite ogledati iz zraka. Po dogovoru je poleg omenjenega mogoče poleteti tudi na katerega od jadranskih otokov...Skratka vsi, ki bi po dostopnih cenah želeli okusiti čare letenja, toplo vabljeni na naše letališče, kjer boste lahko poleteli z našimi izkušenimi piloti. Še to: ne pozabite na foto-aparate!


[Citabria CH-10]
ta vsebina je iz Spletni portal Aerokluba Ptuj
( http://ak-ptuj.com/e107_plugins/content/content.php?content.31 )