Želite postati pilot jadralnega letala?

luckyluke, torek 03 januar 2006 - 00:00:00Jadralno letenje je ena najlepših zvrsti letalstva. V večini primerov je tudi velik korak na poti poklicnega udejstvovanja v letalstvu. Med drugim pa je tudi povsem specifična športna disciplina, ki za razliko od športov na zemlji terja od posameznika poleg višjih kriterijev psihofizičnih sposobnosti tudi zmožnosti prilagajanja in hitrega odločanja med letom v zraku. Mnogo lažje se je ukvarjati s športom in aktivnostmi na tleh, kot pa v zraku, ki je za človeka nenaravno okolje. Prav tu morda tiči razlog, zakaj je človek že od vekomaj želel leteti, želel bivati v mediju zraka kot ptica...


[Blanika zreta v še en čudovit jadralski dan]


Na vprašanje, zakaj se posamezniki odločajo za letenje dobimo običajno odgovor:"Želim si leteti, ker je neobičajno, nevsakdanje, želim opazovati svet z višine kot ptica, privabljajo me izzivi, avanture, hitrost, ipd...Jadralska sekcija je bila skozi celotno obdobje delovanja AK Ptuj najštevilčnejša, kar je gotovo zasluga strokovnega dela učiteljev z mladimi. V minulih desetletjih se je vsako leto šolalo od 5 do 10 učencev jadralnega letenja.

Poleg praktičnega pouka letenja mora vsak kandidat pred začetkom letenja na organiziranih predavanjih nabrati tudi nekaj teoretičnih znanj. Poudarek je tako predvsem na:

- osnovah aerodinamike
- meteorologiji
- navigaciji
- tehniki letenja
- gradnji letal
- veščinah sporazumevanja po radijski postaji
- poznavanju padal in postopkov v sili
- zakonodaji, ki pokriva to področje


[Med kandidati za jadralne pilote se znajde tudi kakšno dekle, česar smo še posebej veseli]


Po končanih predavanjih, kjer se učenci seznanijo z omenjenimi področji, sledi interni klubski test, kjer se po posameznih predmetih preveri, koliko so kandidati od predavanj odnesli. Dobro je, da kandidat še pred prijavo na tečaj opravi tudi zdravniški pregled, kjer izve, ali je sploh smiselno nadaljevati v tej smeri, ali pa žal ne bo mogel postati pilot jadralnega letala...V vsakem primeru pa mora zdravniški pregled opraviti preden se prvič z učiteljem vsede v letalo in začne s praktičnim delom šolanja. Zdravniške preglede opravljajo posamezni zdravniki po Sloveniji, gre pa v bistvu za nekoliko razširjene preglede, podobne tistim za pridobitev vozniškega dovoljenja.

Kandidat potem nadaljuje s praktičnim delom šolanja, se pravi z letenjem v spremstvu učitelja. Po tem, ko naredi dovolj štartov oz. ko učitelj oceni, da je kandidat pripravljen za samostojno letenje, napoči trenutek, ki mu pravimo "laširanje"- to pomeni, da kandidat opravi prvi samostojni let z jadralnim letalom. Od takrat naprej leti sam in pridno nabira ure letenja. Ko jih nabere dovolj, sledi izpit za pridobitev državnega dovoljenja pilota jadralnega letala. Ta preizkušnja je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela, se pravi letenja pred izpitno komisijo. Ko kandidat tudi to opravi, pridobi dovoljenje za pilota jadralnega letenja in lahko leti praktično brez omejitev...Minimalna starost za začetek šolanja je 14 let.

Jadralno letenje, tako kot letenje nasploh, zahteva precejšnjo samodisciplino, znanje in vedenje, ki si ga posameznik mora pridobiti z neprestanim spremljanjem dogajanja na tem področju. Zelo pomembni so tudi pogovori pred in po letenju med kolegi letalci, izmenjava izkušenj, napotki starejših, izkušenejših pilotov, ki bi jih ti morali deliti z mlajšimi oz. manj izkušenimi.


[Analiza po uspešno končanem dnevu]


Učenec jadralnega letenja je med šolanjem v izbrani skupini, kjer se pri letenju posameznika preizkušajo njegove kvalitete. Karakteristična potreba tega obdobja je želja po uspehu, potrjevanju lastne vrednosti , dokazovanju, ipd. Tekom šolanja se pri nekaterih učencih pojavlja želja, da bi storili nekaj velikega, česar drugi učenci še niso. Takšno željo pa običajno spremlja večja ali manjša psihična napetost, ki pa ogroža varnost letenja.

Vse aktivnosti v letalstvu so vedno plod povezanosti in sodelovanja številnih ljudi. iz takega sodelovanja pa se razvija visoka stopnja tovarištva in medsebojne odvisnosti. Šele po več-letnem nabiranju izkušenj, vztrajnem delu in dozorevanju postanejo mladi jadralci tudi športniki. Če so pridni in vztrajni na letališkem travniku in izven njega, pa lahko kasneje izberejo tudi pot poklicnega pilota. Jadralno letenje jim da za to gotovo neprecenljive izkušnje in občutke za letenje.

Če ste vse zgoraj napisano prebrali, ste na dobri poti, da se nam pridružite. Pokličite na naš telefon, spremljajte naše spletne strani, vprašajte kar vas zanima na forumu, ali pa nas kar obiščite na letališču. Z veseljem vas naučimo leteti!

Napisal: Alojz Čuš, učitelj jadralnega letenja
Za portal priredil: Luka Hojnikta vsebina je iz Spletni portal Aerokluba Ptuj
( http://ak-ptuj.com/e107_plugins/content/content.php?content.29 )